Po defaultu tekst je poravnat uz levu marginu. Ako zelite da vas naslov, ili bilo koji drugi element vase stranice, bude centriran, treba ga staviti izmedju tagova <center> i </center> sto ce dati sledeci rezultat:

OVO JE CENTRIRAN TEKST

Ukoliko posebno ne naglasite kojim fontom zelite da bude ispisan tekst na vasoj stranici, browser ce koristiti default font (a to je obicno Times New Roman).
Osnovni tag kojim mozete menjati font na vasoj HTML stranici je naravno <font> tag, a on moze imati tri atributa: face, size i color.

Atributom face definisemo tip fonta kojim zelimo da nas tekst bude ispisan. Na jednoj stranici mozete koristiti i vise razlicitih fontova ,ali vodite racuna da ne preterate u "saranju". Osim toga, vodite racuna da korisnik koji ucitava vasu stranicu mora imati instaliran taj font na svom racunaru. U suprotnom njegov browser ce prikazati tekst u default fontu. Zato na svojim stranama nemojte koristiti neke egzoticne fontove, vec se trudite da koristite samo neke siroko rasprostranjene fontove.

Ako zelite da vasa stranica bude ispisana recimo "Comic Sans MS" fontom (kojim je ispisana i ova strana koju upravo citate), onda treba da napisete:

<font face="Comic Sans MS"> Ovde dodje vas tekst. </font> Ako koristite neke egzoticnije fontove onda bi bilo daobro da navedete i nekoliko alternativnih fontova, jedan za drugim, odvojenih zarezom. Ako posetilac vase stranice na svom kompjuteru nema instaliran prvi font sa liste, on ce ga prikazati u sledecem sa liste, i tako dalje. Na primer: Evo primera nekoliko popularnih fontova koje mozete koristiti na svojim stranicama:

Verdana
Arial
Courier
Bedrock
Times New Roman
Comic Sans MS

Sledeca stvar koja se moze menjati je velicina slova, a ona se definise preko size atributa. HTML razlikuje 7 velicina slova koje nose vrednosti od 1 do 7. Podrazumevana (default) velicina je 3. Ako su vam slova velicine 3 suvise mala mozete zadati velicinu fonta od recimo 5, na sledeci nacin:

Evo liste sa velicinama fonta od 1 do 7 pa vi odaberite velicinu koja vam odgovara:

size 1, size 2, size 3, size 4, size 5, size 6, size 7.

I na kraju kao poslednji ostao nam je jos atribut color kojim mozemo menjati boju teksta (kao sto sam ja uradio u ovom pasusu). Za ovaj atribut vazi isto pravilo kao i kod definisanja boja <body> tagom. Dakle, ako zelite da u nekom delu teksta promenite boju fonta u crvenu stavicete:

<font color="#ff0000"> Ovdje ide vas tekst. </font>

Toliko o koriscenju <font> taga. Naravno mogucnosti uredjivanja teksta se ne zavrsavaju na ovom tagu. U HTML dokumentima postoji mogucnost pisanja podebljanim (bold ili strong) slovima i kurzivom (italic), kao i mogucnost podvlacenja (underline) i precrtavanja (strike) teksta. Sledeca tabela prikazuje odgovarajuce tagove kao i rezultate njihove primene:

 

<b>bold</b>

bold

<i>italic</i>

italic

<u>underline</u>

underline

 

 

[  uvod  ] [  boje  ] [  uredivanje teksta  ] [  linkovi  ] [  kraj  ]