Podešavanje boja

 

home page

Uvod u lekciju

 

Volite li da se igrate s dugmadima za podešavanje boje na televizoru? Ako volite, bićete oduševljeni Photoshopovim mogućnostima za podešavanje boja. Ukoliko nemate pojma na šta mislim kad govorim o podešavanju boja, ne brinite. Do kraja ove lekcije naučićete da pretvorite crvene ruže u plave, podnevno nebo u sumračno i obrnuto, da izvučete detalje iz zatamnjenih delova slike i da izađete na kraj sa svim aspektima podešavanja boja.

Photoshop sadrži kompletan skup alatki za podešavanje boja. Sve one se nalaze u podmeniju ImageAdjustments. Neki pojmovi, na primer Brightness/ Contrast, verovatno djeluju poznato, a neki ne. Ne brinite. Sve ćete ih upoznati u ovoj lekciji.

Prij nego što počnete da podešavate boje, morate ustanoviti kakvu vrstu boja imate na slici i koje je njeno finalno odredište. U prošloj lekciji ste učili o modelima i režimima boja, pa znate da se RGB boje prikazuju na monitorima, dok se CMYK boje koriste pri štampanju. Ako namjeravate da podešavate boje na slici, logično je da to radite uzimajući u obzir krajnju namjenu slike. Ukoliko će slika biti postavljena na Web stranu, treba da radite u režimu RGB. Ako ćete je štampati na četvorobojnoj štamparskoj mašini, radite u režimu RGB, ali boje konačno podesite (ako treba) nakon prevođenja slike u CMYK. Ako će se slika štampati na kućnom/kancelarijskom mlaznom štampaču, držite se režima RGB. Ovi štampači sami konvertuju boje. Ukoliko finalna slika treba da bude u sivim tonovima, zaboravite na podešavanje savršeno plave boje neba. Promijenite režim u Grayscale i podesite samo kontrast. Zapamtite ovih nekoliko pravila pa nećete pogriješiti. Sljedeća tabela će vam u tome pomoći.

Podesite boju u režimu

Ako je slika namjenjena za

RGB

Ekran računara, Web ili mlazni štampač

Prvo RGB, zatim CMYK

Četvorobojnu štampu

Grayscale

Crno - bijelu štampu