BANJA LUKA

istorija


 
UVOD
ISTORIJA
ZABAVA
SPORT
OBRAZOVANJE
znamenitosti
KONTAKT
PITANJA


Banja Luka se prvi put spominje 1494. godine u povelji ugarskog kralja Velislava drugog Jagelovica u kojoj se navodi Jurij Mikulasic kao kastelan Banje Luke. 
Prethodno zvani Vrbaski grad bio je uz Jajce najutvrdjeniji u dolini rijeke Vrbas.  Turci su ga zauzeli 1528. godine i spalili.  Prenosenjem stolice bosanskih vladara iz Sarejeva u Banju Luku 1553. godine grad pocinje da se snazno razvija.  Banja Luka postaje trgovacki centar i razvijaju se razni zanati.  Banja Lucki trgovci trgovali su sa Beogradom, Skopjem, Solunom, Sarajevom, Dubrovnikom i Venecijom.  Tako je bilo sve do 1638. godine kada je stolica bosanskih vezira presla u Sarajevo, otkada pocinje stagniranje Banje Luke.
Nakon visegodisnje stagnacije tokom turske vladavine, austrougarska okupacija u Banjoj Luci, kao sredistu jednog od sest novoformiranih okruga u zemlji donijela je znacajne ekonomske, socijalnei demografske promjene, zahvaljujuci zavodjenju pravne sigurnosti i ukljucenju u zajednicko carinsko podrucje. 
Stanovnistvo banje lucke krajine uslo je u zajednicku drzavu Srba, Hrvata i Slovenaca sa jakim ekonomskim tegovima iz minulih vremena i bremenom veoma naglasenih ostataka feudalizama gotovo u svim oblastima koji su iz svih domena privrede snazno uticale na odnose  i sadrzaj drustvene svijesti.  Mnogih od ovih unutrasnjih odredjenja, ekonomskih i socijalnih odnosa sporo su se ili sasvim neznatno unutar sebe mijenjali, te je ovo podrucje decenijama ostalo zaostalo sa svojim posljedicama koje su iz toga proizilazile.
Izgled savremenog grada Banja Luka je dobila pocetkom tridesetih godina ovog vijeka kada je na celu Vrbaske banovine bio ban Svetislav Milosavljevic.
Istorija grada u aprilskom ratu i godinama okupacije i oruzanom otporu predstavlja odista burno i dogadjajima prepuno vrijeme, shvatljivo samo sa temeljitim objasnjenjima u izravnoj i posrednoj vezi sa djelatnostima koji su ranijim slobodarskim tradicijama davale nove pokretacke porive, zamahe i snage.  Sva djeolvanja su imala i cesto i logican slijed kad u stvaranju idejnih posljedica politicki podsticaji nisu bili neophodni.  To se posebno vidjelu u prvoj godini ustaske strahovlade kada je teror prema Srbima, Jevrejima i Romima bio najzesci. 
 
Banja Luka 1961. godine
Banja Luka 1961. godine

created by:  Dragana Predojevic