Isaac Newton

Uvod Biografija Pronalasci Kasniji život Druga interesovanja Kviz Galerija
Pronalasci
Kasniji život
Druga interesovanja
Kviz
Galerija

 

Newton je rođen u Vulstorpu pored Kolstervorta, grofovija Linkolnširu, Engleska (Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, England). Rođen je u porodici farmera koji su posjedovali zemlju i stoku, i bili prema tome prilično bogati. Mjesto u kojem se on rodio bilo je oko sedam milja udaljeno od Grantama (Grantham), gdje je on kasnije pohađao školu. Po njegovom vlastitom, kasnijem, svjedočenju, Newton je rođen prijevremeno i niko nije očekivao da će on dugo poživjeti. Njegova majka Hana Ejskou (Hannah Ayscough) rekla je da je njegovo tijelo u to vrijeme bilo tek toliko veliko da bi moglo stati u kriglu piva. Njegov otac, koji se takođe zvao Isaac Newton, bio je slobodan seljak (farmer) i umro je tri mjeseca prije Njutnovog rođenja, u vrijeme kada je u Engleskoj trajao građanski rat. Kada je Newtonu bilo tri godine, njegova majka se preudala i otišla je živjeti s njenim novim mužem, ostavljajući svog sina na starateljstvo njegovoj baki (njenoj majci), Mardžeri Ejskou (Margery Ayscough).

Prema Eriku Templ Belu (Eric Temple Bell) i H. Ivšu (H. Eves):

    
Njutn je započeo svoje školovanje u seoskoj školi, da bi kasnije bio poslan u Kraljevsku školu u Grantamu (The King 'School, Grantham), gdje je postao najbolji učenik u školi. Dok je išao u ovu školu on je bio podstanar kod lokalnog
apotekara Williama Clarka i navodno je bio zaručen s apotekarovom pastorkom, Anom Storej (Anne Storey), prije nego što je otišao na Univerzitet Cambridge, u dobi od 19 godina.
Kako je Newton postajao sve više zanesen svojim studijama, romansa se postupno hladila i gospođica Storej udala se za nekog drugoga. Kako bilo, priča se da je Newton zadržao za dugo sjećanje na ovu ljubav, ali nikada više nije imao neku drugu "draganu" i nikada se nije oženio.

Međutim, Belov i Ivsov izvor za ovo tvrđenje, William Stoki i gospođa Vincent (bivša gospođica Storej - koja se u stvari zvala Katrina, a ne Ana), jedino su rekli da je Newton pokazivao "pasiju" prema gospođici Storej dok je bio stanar u Klarkovoj kući.

Otprilike od njegove dvanaeste godine pa dok nije napunio sedamnaestu, Newton se obrazovao, kao što je rečeno, u Kraljvskoj školi u Grantamu, gdje se njegov potpis još uvijek može vidjeti na okviru prozora od knjižnice. On je povučen iz škole i negdje u
septembru mjesecu 1659 našao se u Vulstropu od Kolstervorta, gdje je njegova majka imala namjeru da od njega napravi farmera.
On je, prema kasnijim izjavama njegovih savremenika, bio zbog ovoga duboko nesretan. Izgleda da je Henry Stokes, upravnik Kraljevske škole, uvjerio njegovu majku da ga ponovo pusti nazad u školu kako bi mogao završiti svoje obrazovanje. Ovo je on i učinio u svojoj devetnaestoj godini, a njegov školski uspjeh u završnoj godini bio je zadivljujući.

U
maju 1661, on je primljen u Triniti koledž u Kembridžu.
U to vrijeme predavanja na koledžu zasnivala su se uglavnom na Aristotelovom učenju, ali Newton je više volio čitati mnogo naprednije ideje modernih filozofa, kao što je Rene Dekart, i astronoma Galileo Galileja, Nikole Kopernika i Johana Keplera. U 1665. godini, on otkriva generaliziranu binomnu teoremu, i počinje razvija matematički aparat koji će kasnije prerasti u tzv. infinitezimalni račun. Ubrzo pošto je stekao diplomu 1665. Univerzitet se zatvara, što je bila mjera predostrožnosti protiv "velike kuge". Zbog toga, sljedećih 18 mjeseci Newton provodi kod svoje kuće (u kući svoje bake), gdje predano radi na infinitezimalnom računu, problemima iz optike i pronalaženju zakona gravitacije.

Nazad