NERVNI SISTEM
Uvod
Građa
Podjela
Bolesti
Uloga
Zanimljivosti
Galerija
Kviz

 
BOLESTI

  • Encefalitis je akutna upala mozga. Encefalitis sa meningitisom, upalom moždanih ovojnica, je poznat kao meningoencefalitis. Simptomi vezani za encefalitis su glavobolja, groznica, zbunjenost, somnolencija i letargija. Ozbiljniji simptomi uključuju napade ili konvulzije, tremore, halucinacije i probleme sa pamćenjem. Encefalitis može biti uzrokovan različitim mikroorganizmima (virusima, bakterijama ili parazitima), stoga su i putevi zaraze različiti, ovisno o uzročniku.

Mozak osoba koje boluju od encefalitisa
  • Meningitis je upala zaštitnih membrana mozga i , koje se stručno nazivaju meninge (moždane ovojnice). Upalu mogu da izazovu virusi, bakterije, kao i drugi mikroorganizmi, ali može da bude i posljedica uzimanja lijekova ili drugih oboljenja. Meningitis može da bude fatalan i zato se smatra urgentnim stanjem u medicini. Najčešći simptomi meningitisa su: glavobolja i ukočenost vrata, obično u kombinaciji sa groznicom, pomućenom sviješću i netolerancijom na jaku svjetlost (fotofobija) ili zvuk (fonofobija). Kožni osip je indikacija meningokokalnog meningitisa.


Meningitis
  • Minamata sindrom je neurološki poremećaj izazvan teškim trovanjem živom. Simptomi uključuju ataksiju, utrnutost ruku i stopala, opštu mišićnu slabost, suženje vidnog polja, oštećenje sluha i otežan govor. U ekstremnim slučajevima nastupaju ludilo, paraliza, koma i smrt. Također su moguće pojave malformacija na fetusu.
 
  • Moždani udar, cerebrovaskularni insult označava prestanak funkcionisanja određenih grupa moždanih ćelija (oštećenje moždanog parenhima), a nastaje usljed nedostatka hranljivih materija i/ili kisika. Nedostatak ovih materija se javlja kao posljedica poremećaja krvotoka usljed začepljenja krvnih sudova ili usljed njihovog prskanja i izliva krvi u moždano tkivo ili moždane ovojnice

CT snimak mozga za vrijeme mozdanog udara
  • Multipla skleroza (MS), (lat. Sclerosis multiplex) je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno „napada“ bijelu masu centralnog nervnog sistema. Multipla skleroza zahvata aksone, dugačke produžetke nervne ćelije, na kojima pojedini dijelovi mijelinskog omotača upalno reaguju i propadaju. Stoga se multipla skleroza smatra upalnom, demijelinizirajućom bolešću izazvanom imunološkim promjenama nepoznate etiologije.

 

<< POVRATAK  NA POČETAK  STRANICE