NERVNI SISTEM
Uvod
Građa
Podjela
Bolesti
Uloga
Zanimljivosti
Galerija
Kviz

 

ZANIMLjIVOSTI

  • Tjelesni generalštab

Tvoj mozak je kontrolni centar tijela koji ti omogucava da misliš, osjecaš, pamtiš, hodaš i pricaš. Zašticen je sa 22 kosti koje obrazuju lobanju, i povezan sa ostatkom tijela kroz snop nerava koji ti idu niz kicmu, pa sve do vrhova prstiju. Nervi prenose informaciju od tijela do mozga, i prenose odluku gotovo istog trenutka, pri brzini od 185 milja (300km na sat)! Tvoj mozak saznaje o spoljnom svijetu kroz tvoja cula-tvoje oci, uši, jezik, nos i kožu.

  • 10 zanimljivih činjenica o mozgu:

1. Iako je odgovoran za samo oko 2% tjelesne težine, mozak troši oko 20% kisika u našoj krvi i 25% glukoze (šećera) koji cirkuliše u krvotoku.

2. U mozgu se nalazi oko 100 milijardi neurona, ali oni čine samo 10% mozga. Oko 75% mozga čini voda.

3. Vaš mozak je sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru!

4. Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W.

5. Prosječan mozak odraslog čovjeka je težak oko 1.3 – 1.4 kg. Veličina i težina nemaju apsolutno nikakvu vezu sa koeficijentom inteligencije (IQ).

6. Kada se prekine dotok krvi do mozga, on izgubi svijest nakon 8 – 10 sekundi, a bez kiseonika može preživjeti 4 – 6 minuta.

7. Mozak tek rođene bebe se utrostruči u veličini u prvoj godini života.

8. Studije pokazuju da 50-70% posjeta doktoru za fizičke bolesti uzrokuje niko drugi nego sam mozak bolesne osobe (stres).

9. Kada imate glavobolju, ne boli vas mozak. Ovaj organ nema receptore za bol i stoga ne može ni osjetiti bol.

10. Mozak je najaktivniji kada spavate. Osobe sa višim IQ-om sanjaju više, a također je dokazano da osobe koje malo odspavaju tokom dana imaju više energije i bolje su fokusirane na posao. (Ovo pokažite šefu).

 

<<POVRATAK NA POCETAK STRANICE