O DREVNOM OHRIDU

stara čaršija sv. Naum

O DREVNOM OHRIDU

PROSLOST OHRIDA

OHRIDSKO JEZERO

STARI GRAD

SVETI NAUM

OPSTI PODACI  

 

O drevnom Ohridu, gradu istorije i kulture, tradicije i velike perspektive, poznatom turistickom centru u jugozapodnom djelu Republike Makedonije sa 30.000 stanovnika, nema hronicara ili putopisca koji nije pisao sa postovanjem i ushićenjem.

«Nakon dva-tri veka oko jezera će biti bezbroj gradova i sela...Brzoplovi će zaploviti u svim pravcima drevne Lihnide», zapisao je o Ohridu 1886. godine ruski slavista arhimandit Antonin.

Nije proslo dva-tri vijeka, već samo nekoliko decenija, a brodovi i čamci krstare po Ohridskom jezeru; na njegovim obalama izraslo je mnostvo modernih građevina i naselja. U protekle tri decenije mnoge su se stvari promjenile i za putopisce i za hroničare. Ne samo što su se njihova predviđanja ostvarila znatno ranije, već je mnogo što-šta nepredviđeno postalo stvarnost.

Grad Ohrid, nekada zaostalo agrarno naselje beleži vidni privredni i kulturni prosperitet.

Umesto nekadašnjih karavanskih puteva ovaj grad sa svijetom povezuju moderne asfaltne saobraćajnice, a na njegov međunarodni aerodrom slijeću i sa njega polijeću mlazni avioni.

U ravnici, na obalama jezera, na  mjestu gdje su u vrijeme arhimandrita Antonina bile močvare, ledine ili neprohodni tereni, niču nova ohridska naselja, novi Ohrid širokih ulica, modernih komfornih zgrada, luksuznih hotela i odmarališta sa šetalištima i vidikovcima pored i iznad jezera.

Ali i mnoge druge stvari su se promjenile. Nema više starih ohridskih trubadura, profesionalnih samoukih svitrubadurirača, čija se lirska pesma prenosila s generacije na generaciju. Uspomene na njih i njihov autentičan melos sačuvane su na magnetofonskim trakama i u izvođenju brojnih muzičkih ansambala. Djevojke Biljane danas rijeđe bele platno na obalama Ohridskog jezera, ali pesmom o njima počinju i završavaju se emisije Radio ohrida, a orkestri ovdašnjih hotela i restorana sa istom pjesmom požele dobro veče i laku noć gostima. Ohridski ribari više ne love pastrmke u prastarim čunovima i  isključivo mrežama, već blinkerima kao i sportski ribolovci.

Jer, prošli su vijekovi. Rađale se i iščezavale civilizacije. Svaka od njih, kao uspomenu o svom postojanju, utiskivala je po jedan skupocjeni kamen u blještav đerdan drevnog Ohrida.

A Ohrid je sačuvao svoje jezgro u starom djelu grada, na brdu ispod Samuilove tvrđave.Samuilova tvrđava U ovom će prostoru, u okvirima starih gradskih bedema, mnogi ljubitelji arheologije i umjetnosti pronaći više od očekivanog. Oni koji jednom upoznaju Ohrid, obično se ponovo vraćaju da bi uživali u ovom gradu-muzeju, čija svaka crkva, freska ili ikona predstavljaju raritet neprocjenjive vrijednosti. Oni če duboko u sebi poneti specifičnu atmosferu spokoja usnulog u uskim, strmim uličicama, uprekrasnim zgradama stare gradske arhitekture, u srednjovjekovnim hramovima sa živpoisnim fasadama razigranih maštom majstora-vrhunskih umjetnika. I sve to u dekoru plavog Ohridskog jezera, jednog od najstarijih na svijetu i najlijepših u Evropi.

Prirodne ljepote i pogodni klimatski uslovi omogućili su Ohridu da postane poznati turistički centar. Zbog svoje izvanredne klime bez magle, sa malo vlage i mnogo sunčanih dana, sa povoljnim vazdušnim strujanjima, prijatnom ljetnom temperaturom i blagim prelazima iz jednog u drugo godišnje dobs, Ohrid ima sve uslove da postane značajni centar zdravstvenog turizma. Stručnjaci su ustanovili da su ovakva klima i nadmorska visina ovog kraja(695m) uslovili mali procenat oboljenja od bronhijalne astme i reumatizma. Osim toga ohridska klima je veoma povoljna i za rehabilitaciju srčanih bolesnika.

Grad ohrid i Ohridsko jezero nisu slučajno oduševljavali mnogobrojne umjetnike i stvaralački ih inspirisali. Ohrid očarava svojom izvanrednom ljepotom i privlači pažnju neprocjenjivim kulturnim bogatstvom.

 

glavana strana