SVETI NAUM  

obala kod sv. Nauma

O DREVNOM OHRIDU 

PROSLOST OHRIDA

OHRIDSKO JEZERO

STARI GRAD

SVETI NAUM

OPSTI PODACI  

 

Manastir Sv.Naum je 29km udaljen od Ohrida i nalazi se u neposrednoj blizini makedonsko-albanske granice.

            Područje u kome se nalazi Sv.Naum je jedno od najlijepših na Ohridskom jezeru.Prekrasno zelenilo ovog predjela,romantično ostrvce okruženo izvorima Crnog Drima ,prostrana pješčana plaža ,sam manastir i panorama koja se ukazuje sa uzvišenja na kome je izgrađen ,čine ovo mjesto jednim od najprivlačnijih meta turista,izletnika i stanovnika Ohrida.

            Manastir Sv.Naum izgrađen je na stijeni iznad jezera ,odakle se pruža nezaboravni pogled na Ohridsko jezero i okolne planine.Prvobitni manastir Sv.Arhanđela Mihaila izgradio je 900. godina na ovome mjestu kao svoju zadužbinu slovenski prosvjetitelj Naum Ohridski ,učenik braće Ćirila i Metodija i savremenik i saradnik Klimenta Ohridskog.Naum je ovdje 910.godine i sahranjen.

          Prvobitna crkva je srušena za vrijeme Turaka.Arheološkim iskopavanjima i proučavanjem Naumovog manastira utvrđeno je da  je na temeljima prve crkve ,u periodu između XVI i XVII vijeka izgrađena današnja crkva ,koja je dograđivana u četiri faze. Najprije je podignut naos u obliku krsta potom je izgrađena kapelica iznad grobnice Nauma .Priprata sa južnom prostorijom je nastala još kasnije,a trijem je izgrađen u našem vijeku.

        Freske u naosu manastira Sv.Nauma slikane su 1806.godine .One su dijelo zografa Trpa iz Korče (Albanija) .

       Posebnu umjetničku vrijednost ima ikonostas ,rađen u plitkom vrlo stilizovanom duborezu.Nastao je 1711. godine ,istovremeno sa ikonama  u njegovom glavnom redu ,koje su djelo slikara Konstantina.      Ikonostas  ,a posebno velike ikone, značajno je ostvarenje barokne umijetnosti .Druge ikone su slikane   u XVIII i XIX vijeku .

     U gornjem dijelu kapelice ,nad stajaćim figurama,prikazan je ciklus “Naumova čuda”.

     Naum Ohridski sahranjen je u crkvi 910. godine .Iznad njegove grobnice nalazi se kompozicija koja prikazuje Naumovu smrt.

 

glavna strana