Home         Istorija          Najljepsi gradovi          Amazon          Karneval          Samba          Sport          Galerija          Kviz

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

- Pogled na Pao de Azucar -

 

Sao Paolo

 

Sao Paolo je glavni grad drzave Sao Paolo , na sjeveroistoku Brazila. To je najveci grad Brazila i drugi najveci grad svijeta sa populacijom od 10 miliona stanovnika . Sao Paolo je osnovan 20. januara 1532. godine od starne Josea de Anchieta i Manoela de Nobrega. U pocetku se zvao "Sao Paulo de Piratininga" ,ali zvanicno je postao grad tek 1711. godine . Dozivio je procvat dolaskom kafe , pocetkom 19. vijeka. Prve velike plantaze kafe su formirane u Sao Paolu , sto je dalje omogucilo ekonomski napredak ovog grada. Sao Paolo je poznat po festivalu elektronske umjetnosti "Videobrasil", Sao Paolo Fashion Week-u i po Sao Silvestre Trci , koja se odrzava svakog 31.decembra u godini . 

 

- Nacionalni Kongres -

 

Salvador

 

Salvador u cijelosti se zove " Salvador da Bahia de Todos os Santos " , sto u prevodu znaci " Sveti spasilac Bahie i svih svetaca".Nalazi se na sjeveroistoku Brazila u drazvi Bahia , ciji je i glavni grad .On je glavna luka Brazila i sjediste metropolitanskog regiona pod nazivom " Reconcavo Bahiano ". Njegova populacija je 2.54 miliona stanovnika , sto ga cini trecim po redu najvecim gradom Brazila. Osnovan je 1549. godine od strane portugalskih doseljenika , predvodjenih Thomeom de Souza. Grad je danas podijeljen na dva dijela "cidade alta" i "cidade baxia". Salavdor je vazna turisticka destinacija , gdje mogu da posjete mnogobrojne plaze i "Pelourinho" ili stari dio grada . 

    - Crkva " Dores " -

 

Rio de Janeiro

 

Rio de Janeiro , u prevodu sa portugalskog znaci "Jaunarska rijeka", ali brazilci ga jos nazivaju i "Cidade Maravilhosa" tj. "Predivni Grad". On pripada drzavi Rio de Janeiro koji je sve do 1960. godine bio glavni grad Brazila , poslije 1960.godine njegovo mijesto zauzima Brasilia . Rio je najpoznatiji po plazama Copacabana i Ipanema , dzinovskom kipu Isusa, poznatom jos kao "Cristo Redentor" na planini Corcovado i naravno po nezaobilaznom karnevalu . Rio de Janeiro je drugi po velicini brazilski grad, a njegovi stanovnici se jos nazivaju "carioacas".
   

 

 

            

                                       - Sao Paolo , centar -

 

Brazilia 

 

Brazilia je glavni grad Brazila. Poznat je po svom urbanom izgledu , arhitekturi i prenaseljenosti. Brazilia se nalazi u Brazilskom Federalnom Distriktu . Ona je relativno nov grad ,izgradio ga je i dizajnirao Lucio Costa za 41 mjesec i to u periodu od 1956-1960. godine. Polovinu njene populacije cine ljudi koji su se rodili tamo,a vecina drugih stanovnika se doselila iz susjednih drzava kao sto su : Goias , Minas Gerais i Rio de Janeiro . Grad danas broji 2.2 miliona stanovnika , iako je palniran za 500.000 ljudi. Brazilia se i danas izgradjuje, pod zastitom je UNESCa koji je uvrstio kao mjesto svjetske bastine . 

 

 

- Lift koji spaja Cidade alta i Cidade baxia -

 

 

Porto Alegre

 

Porto Alegre jedan od najvecih gradova juznog dijela Brazila . On je glavni grad drzave Rio Grande do Sul i njegova populacija broji oko 1.45 miliona stanovnika .Porto Alegre se nalazi na uscu 5 rijeka , medju kojima je i Guaiba . Ovaj grad je zvanicno osnovan 1809. godine, a prvo pravo ime mu je bilo "Porto dos Casais" ili " Bracna luka ". On je glavni industrijski centar Brazila i domovina "gauchosa" ili starosjedioca ove drzave . Porto Alegre je jedan od najbogatijih gradova Latinske Amerike, zbog svoje strateske pozicije .