ISTORIJA LEGENDE ZANIMLJIVOSTI GALERIJA KVIZ LITERATURA

PERIOD IZMEDJU DVA SVJETSKA RATA

PRVA DECENIJA U KRALJEVINI
CENTAR VRBASKE BANOVINE

Saborna crkva Svete trojice

Galerija

 
 
 
 

Još posljednjih dana rata, u Banjaluci je obrazovan Odbor za ujedinjenje, koji su sačinjavali Srbi, Hrvati i muslimani. To je značilo i da će stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Kraljevina SHS), Banjalučani prihvatiti s oduševljenjem.
1922. godine Banjaluka je postala centar Vrbaske županije, koja je obuhvatala Banjaluku sa širom okolinom. Međutim, to se nije puno ogledalo u razvoju grada. Ono što treba istaći jeste izgradnja Saborne crkve Svete trojice, ali bez uređenja enterijera.
Već 1929. godine, kada je postala centar Vrbaske banovine, Banjaluka počinje naglo da se razvija i tada doživljava svoj najveći procvat. Grad se razvijao u svakom pogledu, dobio je svoje najljepše građevine, a sa njima je došao i epitet "krajiška ljepotica". Banjaluka je imala status koji je zaslužila.
Nakon odlaska prvog bana, Svetislava Tise Milosavljevića, razvoj grada je ponovo zaustavljen. Novca u kasu banovine prispijevalo je sve manje, što se ogledalo u svim sferama života.
I tako, situacija u gradu i okolini je bivala sve teža i teža. Raste uticaj Komunističke partije, a samim tim i revolucionarni pokreti. Tako oslabljena i osiromašena, Banjaluka je dočekala i Drugi svjetski rat.
 

© Maja Tomaševic