Home - Da je Tesla živ - Nikola Tesla u Budimpešti - Najveći haker svih vremena
Energija bez cene i žica - Teslin štit i zraci smrti - Važniji datumi - Galerija - Kviz


Da je Tesla živ

Šta bi se dogodilo da je jedan od najvećih naučnika svih vremena i najveći naučnik srpskog roda i danas među nama? Ništa. Verovatno bi bio pozvan i otišao bi u Ameriku. Nama bi laknulo. Pao bi odjednom i ničim izazvan pritisak i strah i mi bi spokojno mogli da sačekamo da on tamo uspe, što mu od sveg srca želimo, samo da ne uspe ovde. Jer to još ni u jednoj istorijskoj lekciji nismo naučili da podnesemo. Sve je manje ljudi u svetu, ali i kod nas, koji znaju ko je bio i koliko je značio njegov doprinos nauci. Glavni razlog je možda u činjenici da je bio očajan biznismen. Edison, koji je bio samo delić Teslinog pronalazačkog genija, ali sjajan poslovan covek, danas se smatra jednim od najuglednijih američkih naučnika, kao i kompanija koju je on osnovao, General Electric. Zbog toga nam se čini da je nužno sto češće ponavljati i ono, bar ključno, a što je za sobom ostavio Tesla:

- Pronašao je motor za naizmeničnu struju i transformator (Pomislite samo na sve motorne uređaje koji rade u vašoj kući)
- Pronašao je trofazni elektricitet i doprineo da se naizmenična struja kao osnova elektro sistema distribucije koristi svuda u svetu
- Njegov transformator visokog napona je omogućio razvoj sistema prenosa i prijema televizijske slike, odnosno slike na monitorima kompjutera. Taj transformator mogao je biti naročito podešen da električno pobuđuje Zemlju.
- Pronašao je radio (Odlukom američkog Vrhovnog suda, 1943, odbijena je Markonijeva patentna prijava i patentno pravo dodeljeno Testi)...

Zapravo sve što može da nam padne na um od svih čuda moderne elektronike, tehnologije, ali i novih naučnih sistema postavljenih u ovom veku, negde, blize ill dalje, ima u pozadini Teslu. Pogledajte samo nekoliko:

- Sistem daljinskog upravljanja - Aeromobil - Radar - Bežicni prenos znakova i snage - Kontrola atmosferskih prilika - Superprovodljivost - Priroda kosmičkih zraka - Svetski informativni sistem - Ciklotron - Tačkasti elektronski mikroskop - Korišćenje energije atoma - Korišćenje sunčeve i energije iz jonosfere - Prva fotografija X zracima (pre Rentgena) - Tumačenje prirode etra - Sateliti (pre Artura Klarka) - Elektroterapija - Detektor laži - Veštačke obične i kuglaste munje - Frižider - Lajt šou - Aparat za proizvodnju ozona - Podvodni prenos pošte - Korišćenje rotacijske energije zemlje - Laserska tehnologija - Projektori misli - Ozonska kupatila - Etektrični voz oko ekvatora - Električna puška - Otkrivanje tela u mraku - Automatsko upravljanje sistemima - Roboti - Neonsko osvetljenje - Pisaća mašina pokretana ljudskim glasom - Telefotografija - Džepni oscilator za pomeranje planete - Uređaj za opštenje sa drugim svetovima - Sistem svetske štampe, prenosa faksimila, muzike... - Nov i savršeno precizan navigacioni sistem - Jeftini atomski ručni satovi - Zemljina atmosfera kao ogromna sijalica - Jonizovan vazduh kao provodnik - Neprobojni energetski zid...

Ukratko: bez njegovih pronalazaka danas ne bi bilo ničega što zahteva električnu pogonsku energiju, a potom ni izvedenih sistema kao što su satelitski, televizijski i video sistem, radio ili kompjuterska visoka tehnologija, zajedno sa internetom.

Ako je bio sposoban za takva otkrića, bez instrumenata moderne nauke i industrije, kakva bi čuda tek danas mogao da ostvari? Odgovor je vrlo jednostavan: kao što se već dogodilo sa mnogim njegovim prethodnim pronalascima i sada bi oko njih narastale čitave industrijske grane.

Ali, da li bismo mi bili sposobni da zažmurimo bar na jedno oko zlehudog srpskog mentaliteta, razjedinjenosti i samoocrnjivanja, i priznamo da je bio i jeste bolji od nas?

Zasto da ne? Svoje velike uspehe, u stvari, uvek smo dugovali pojedincima ill malim grupama: Milankoviću, Andriću, Pupinu i košarkašima, vaterpolistima i odbojkašima. Zbog toga bi trebalo da se pitamo šta bismo uradili da je Tesla živ?