Mladunci i štenad
 

Kao novorođenčad, mladi svih pripadnika porodice pasa sasvim liče jedni na druge. Sitni su, bespomoćni, slepi i kratkodlaki, kratik nogu i malog repa. Poput svih sisara, mladunci i štenci - čiji broj može da bude različit, od jednog do dvanaest ili više, u početku su u stanju samo da sisaju majčino mlijeko.
Nakon nekoliko dana, otvaraju im se oči, počinju da čuju iuskoro im je potrebna čvršća hrana. Nju obezbjeđuje majka, a akod društvenih vrsta ostali pripadnici grupe koji povrate prethodno pojedeno meso. Kuja koja sad izgleda  kao da joj  je zlo pred njenom štenadi zapravo nije bolesna, već ih snabdijeva, prvim obrokom u čvrstom stanju.
U divljini, mladi se gotovo uvijek rađaju u jazbini ili rupi u zemlji, a na isti način kuji domaćeg psa treba tamno, toplo mjesto na kom će se ošteniti, što će se dogoditi oko 63 dana posle parenja.
Bitno je da svi štenci imaju prostor za igru, oni moraju da vežbaju telo kako bi pravilno odrasli. Od jednakog značaja je potreba da savladaju međusobne odnose sa ostalim psima i ljudima.
Svi pripadnici porodice pasa nose unaokolo svoje mladunce. To obično čini majka, ali ponekad će i otac zubima nežno uzeti mladunca za vrat i odneti ga na sigurno mesto.