Staranje o psu

 

Vlasništvo nad psom treba da preuzmu ljudi koji su spremni da ga drže čitavog njegovog života, do 17 godina. U prvoj godini obuka šteneta ne razlikuje se puno od odgoja djeteta i puno je lakša jer je psa moguće znatno brže podučiti nekim stvarima. Svaka potreba psa treba da bude uslišena ali istovremeno pas mora da nauči da zauzme mjesto unutar ljudske porodice. Psa nikad ne treba ostavljati samog duže od nekoliko sati. Potrebna mu je čista voda za piće, redovni obroci u utvrđeno vrijeme i tvrdi keks ili koske da ih glođe kako bi čistio zube. Svaki pas treba da se liječi od unutrašnjih i spoljašnjih parazita, kao što su pantljičare i buve, i vakcinistai protiv raznih bolesti,a u zemljama u kojima ga ima i od bjesnila.
Pudle su prvobitno bili psi za vođu ali su morale da se podšišaju da se njihovo krzno ne bi ucebalo. Danas su pudle mahom životinje za pratnju.
Svaki pas mora da nosi ime i adresu svog vlasnika. Podaci mogu da budu urezani na pločici obješenoj o pseću ogrlicu, kao šifra na maloj tetovaži ili na sićušnoj šifrovanoj loptici pod kožom.