- Pogledajte kakva zanimljiva knjiga, uzela sam je od stare babe, naše spremačice. - Djevojka mi je pružila zamašćenu brošuricu.
    Na njenoj naslovnoj strani bio je nacrtan zaspali čovjek, pored njega - smrt s kosom zvoni praporcima.Naslov knjige je bio: Tumačenje snova poznatog starca Martina Zadeke.Izdanje 1914. godine.
    - U svoje vrijeme - rekao sam - sličan "sanovnik" u raznim varijantama bio je veoma popularan.O njemu je pisao još Puškin u Evgeniju Onjeginu:

" Zbog svoga sna brižna je Tanja.

Ne shvata značaj njegov ona
I sad bi htela strašnih sanja
Smisao dubok da dokona.
U sadržaju Tanja redom
Azbučnim traži redosledom:
Bor, bura, vrana, jež i jela,
Mećava, medvjed, mrak, posela
I druge reči...Neće moći
Da smiri njene strepnje knjiga
Al'¨puno zla i mnogo briga
Njoj sluti san od prošle noći,
Zato je time što je snila
Uznemirena dugo bila."
    Djevojka je prelistala knjigu i pročitala: "Vidjeti i jesti u snu lubenice - znak je nezadovoljstva i žalosnog događaja.Vidjeti u snu indijske kokoši - znači da ćeš dobiti čin ili značajno nasleđe."
    - Kakva glupost! - nasmijala se ona.
    - Potpuna besmislica - potvrdio sam ja - mada, sadržaj snova često daje psihoneurolozima dragocjeni materijal.Nijedan avijatičarski ljekar, na primjer, neće dozvoliti let pilotu koji poslije doživljenog ili samo viđenog kvara stalno sanja katastrofu.Može se dogoditi i ovo.Čovjek sana da ga je za nogu ujeo pas.O tome je ispričao svojim rođacima i prijateljima.Poslije izvjesnog vremena mjesto "ujeda" počinje da boli i tu se stvara opasna rana.To je naučno provjerena činjenica.
    - Da, jedan neuropatolog je rekao: Ako se nemirni snovi s elementima straha od smrti podudaraju sa iznenadnim buđenjem, to može biti osnova za sumnju da je riječ o oboljenjima srca u vrijeme kada još nema nikakvih drugih subjektivnih tegoba koje bi ukazivale na takvo oboljenje.
    - Poznato je kako su rjršenja životnih ili naučnih zadataka dolazila na um ne danju, već noću, u snu.Hemičar Kekule je u snu vidio strukturnu formulu benzola.Mendeljejevu je san pomogao da stvori periodni sistem.Volter je sanjao novu varijantu svoje Anrijade.


 Vjeruje te li u moć podsvijesti?

                                                                

 

Svoje mišljenje o podsvjesti i snovima, kao i odgovor na postavljeno pitanje ožete slati na E-mail adresu:

socivko@yahoo.com

 

Početna strana

Uticaj boja

Životna ravnoteža

Test znanja