Boje su najljepši dar prirode (a njihova percepcija je fenomen od univerzalnog značaja).Svijet bez boje bio bi tužan i siv, osiromašen za mnoge radosti i zadovoljstva.Čovjek je od najranijih vremena koristio boje za uljepšavanje sredine u kojoj živi i oplemenjivanje površina i oblika koji ga okružuju.Sunčeva svijetlost je izvor boja.U mraku - sve su boje crne.
Dokazano je da boje utiču na svakodnevni život.Tako će razgovor biti vedriji u sobi sa svijetlim tonovima žute i narandžaste boje, a prije se može zaspati u sobi sa plavim zidovima.Sa više volje se radi ako u prostoriji preovlađuju zeleni tonovi, a ručak bolje prija na žutom stoljnjaku.Ako je u pitanju lenjost, ne treba da se radi u sobi u kojoj je sve plavičasto, a ako je nervoza, ne treba se okružiti crvenom bojom.

Boja

Zašto pomaže

                

       veselost, radost;

 

      stimulans, aktivnost;

To je veliki poticaj.Narandžasta se povezuje sa slavljeničkim raspoloženjem.Ublažava razdražljivost i pomaže ljudima da se opuste.
                  

       iritiranje, nervoza;

To je signal za razbuđivanje.Jača budnost, ubrzava rad srca, potiče živčani sistem(oprez: uz previše crvene teže se zaspi)
 

depresivnost

 

posesivnost, nezainteresovanost;

To je nešto kao "bavkground - muzika".Neće privući pažnju, pa je moguće dovoljno se opustiti i smiriti da bi se temeljno o svemu razmislilo.
 

  osvježenje;

To je boja napretka."zeleno svijetlo" znači želju da se krene naprijed: asocijacije sa prirodom nadahnjuju samopouzdanje.

 

Početna strana Sujevjerje Životna ravnoteža Test znanja