BMW

    HOME         ALFA          FIAT         FORD       MERCEDES         OPEL        PEUGEOT      VOLKSWAGEN

 

BMW Serija 7

    Još pre ulaska u tajne elektronskih i mehaničkih sklopova, sasvim racionalno razmišljamo o stvarima koje se dešavaju znatno pre nego što se inženjeri prihvate svog posla. Da bi se stvorio automobil premijum klase, suštinski treba dobro razmisliti o profilu njegovog kupca. On može i želi da izdvoji značajnu sumu novca za svoje prevozno sredstvo. Za uzvrat, pored vrhunske udobnosti traži i očekuje prestiž, funkcionalnost i jedinstvenost. BMW je odavno pokazao da upravo ova probirljiva klijentela predstavlja inspirativan izazov za stvaranje automobila koji svojom pojavom predstavljaju generacijski pomak. Već prvi, drugi i svi ostali pogledi na novu Sedmicu obasjanu studijskim svetlom, ostavljaju utisak da ni ovaj put neće biti drugačije. Individualan i moćan nastup ove limuzine sa beskrajno pažljivo razrađenim detaljima, a pri tom uspešna identifikacija sa tradicionalnim obeležjima bavarskog stila. Nova "Sedmica" zaslužuje sledeću karakterizaciju: prepoznatljivo i jedinstveno.

Karoserija
    Iako produžene karoserije, koja je preskočila granicu od 5 metara, nova serija 7 ostaje izrazito dinamičnog karaktera. Dobro odmerene međusobne proporcije limuzine uspevaju da čak i relativno nezahvalnoj luksuznoj klasi podare i dah sportskog. Sa druge strane koeficijent otpora od 0,29 je rezultat maksimalnog iskorišćenja povoljnog odnosa gabarita vozila. Standardno postavljena na ogromne točkove od svih 19 cola, nova Sedmica čak i vizuelno stoji na čvrstim "nogama". Iako u sebi krije 86 servo-motora, novi menjački sistem sa šest stepeni prenosa i slično, težina vozila je zadržana na nivou prethodne serije 7. Karoserija i komponente složenog sistema oslanjanja su aluminijumski. Osim uštede u težini, beneficije se nalaze i u radikalno smanjenoj količini neamortizovanih masa kritičnih za dobre vozne osobine. Novi pneumatski sistem aktivnog oslanjanja predstavlja jednu od komponenti na koju su u BMW-u izrazito ponosni.

Motor
    Za sada kao pogonski agregati nove Sedmice na raspolaganju su dva potpuno nova osmocilindarska motora. Prvi ima radnu zapreminu od 3,6 litara i 272 konjskih snaga, a drugi 4,4 litre i 333 konjske snage. Oba su opremljena Valvetronic sistemom upravljanja usisnim ventilima, koji u potpunosti zamenjuje ulogu leptira, usisnom granom promenljive dužine, kao i dvostrukim Vanos sistemom promenljivog vremena otvaranja ventila. Istovremeno i jedan i drugi agregat, iako većih snaga od prethodnika, imaju oko 10% manju potrošnju goriva. Prenos do zadnjih točkova je za sada isključivo automatski šestostepeni. Model 745i do 100 kilometara ubrzava za 6,3 sekunde, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 kilometara na čas. Za 2002. godinu najavljena je premijera 12 cilindarskog motora čija snaga se, nezvanično, procenjuje na oko 500 KS, a nakon ovoga slediće i šestocilindarski i dizel agregati.

Unutrašnjost
    Organizacija unutrašnjosti je nakon mnogo godina radikalno izmenjena. Razvijana u iDrive konceptu, donosi stotine mogućnosti i predstavlja značajan pomak u upravljanju sistemima. Sve dosadašnje i nove funkcije podeljene su u tri osnovne grupe. Prema intenzitetu upotrebe dovele su do značajnog smanjenja broja prekidača i komandi koji su pretili da potpuno osvoje instrument tablu. Jedno jedino "veliko dugme" i veliki displej su komandna jedinica za preko 300 mogućih funkcija, kojima vozač upravlja praktično bez skidanja pogleda sa druma. Od programiranja tempomata, koji uz radarsku kontrolu održava bezbedno rastojanje od vozila ispred, preko komunikacija, klimatizacije, muzičkog i svih ostalih sistema. Generalno, vozačko radno mesto je organizovano upravo tako da je skidanje ruku sa upravljača minimalizovano. Novi menjač, sa isključivo elektronskom komandom, svoju ručicu je dobio uz sam upravljač, a ukoliko vozač želi manuelnu promenu stepena prenosa obavlja je preko četiri prekidača na obruču upravljača.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< POČETAK STRANE