FIAT

   HOME      ALFA      BMW       FORD        MERCEDES         OPEL       PEUGEOT           VOLKSWAGEN

 

Fiat Doblo 1,9 td

    Što manje spolja, što više unutra i još ako je sve to moguće uz mnogo kilograma, u ovom slučaju nosivosti, naravno. To je već standardni zahtev svakog kupca dostavnog vozila...

    Dostavna vozila pred sobom imaju zaista kontradiktorne zahteve. Tovarni prostor iako uslovljen izbočinama, najčešće blatobranima i strukturalnim ojačanjima mora biti pravilnog oblika, kako bi maksimalno bio iskorišćen svaki kubni centimetar.
    U svom novitetu nazvanom Doblo, Fiat je ponudio čak 3000 kubnih centimetara dobro organizovanog prostora i to uz 600 kilograma maksimalne nosivosti. Kao, sada već, neizostavni deo svakog ambicioznijeg dostavnog automobila osim asimetričnih zadnjih vrata, Doblo je opremljen, doduše samo jednim, bočnim kliznim vratima koje su od neprocenjive pomoći pri utovaru i istovaru, posebno u gradskoj gužvi gde nema dovoljno mesta za parking. Nisu retke situacije u kojima vozač dostavnog vozila samo za trenutak zastane i na brzinu kroz bočna vrata izvadi šta je već potrebno. Tako i Doblo ima tu pozitivnu osobinu, odnosno vrata sa strane koja mnogo znače.
     Međutim, pored već pomenutog praktičnog detalja i dobre funkcionalnosti, pronalazimo i izvesne nedostatke. Gumena podloga tovarnog dela je dosta osetljiva, tako da na njoj ostaju izraženi tragovi od tereta. Iako ostvaruje veliko trenje, što u neku ruku onemogućava klizanje tereta, relativno brzo će pokazati znakove habanja. Zato, bi u narednim verzijama modela Doblo nešto otpornija podloga bila možda estetski manje dopadljiva, ali verovatno praktičnija. Fiat Doblo je svoju premijeru imao na Salonu automobila u Parizu prošle godine. Da li zbog neodgovarajuće postavke osvetljenja na štandu ili nečeg drugog, ne možemo reći da smo bili impresionirani. Međutim, već prvi susret sa njim u njegovom "prirodnom" i realnom saobraćajnom okruženju, pokazuje da smo u prvom pogledu napravili grešku, pomalo zanemarivši ga. Relativno neobičan dizajn inače, tradicionalno estetski nezahvalnih dostavnih vozila, Doblo izdvaja iz okoline i čini ga sasvim prijatnim osveženjem.
     Kao svakako značajan elemenat, već u gradskoj vožnji otkrivamo kvalitete Dobla. Karoserija od 4,1 metara se pokazala kao dovoljno kratka za laku manipulaciju u uskim ulicama zakrčenim vozilima. Izraženo velike staklene površine i visoka vozačka pozicija pruža odličnu preglednost, koju potpomažu i dva velika bočna retrovizora. Prečnik okreta od nešto preko deset metara, Fiat Doblo smešta među uspešnije u klasi. Snažno pojačani servo upravljač dodatno olakšava stvar, a relativno neuobičajena pozicija ručice menjača, koja je smeštena dosta visoko na armaturnoj tabli, se u praksi pokazuje kao sasvim adekvatna. Za svakodnevnu gradsku vožnju ništa manje bitna je i meka papučica kvačila.
     Unutrašnjost Dobla je svakako njegov najbolji deo. Dizajnom i nekim rešenjima čak i prevazilazi potrebe jednog dostavnog vozila. Vozačko i suvozačko sedište su maksimalno korektno oblikovana, te uz uspravnu poziciju sedenja pružaju dobru udobnost prilikom vožnje. Upravljač sa tri
paoka, podesiv po visini je odlično pozicioniran i sasvim odgovarajućeg prečnika, debljine i oblika. Instrument tabla pruža mnoštvo podataka, ali ništa nije suvišno niti teško uočljivo. Fiat je obezbedio i obilje prostora za odlaganje sitnica uključujući i prostranu policu iznad glava vozača i suvozača. Međutim, u unutrašnjosti kabine ipak pronalazimo neke male nelogičnosti i zamerke.

 

 

 

 

<< POČETAK STRANE