MERCEDES

    HOME        ALFA        BMW        FIAT       FORD        OPEL          PEUGEOT               VOLKSWAGEN

 

MERCEDES C KLASE

Novi Mercedes C klase Sportcoupe nudi tri različita sistema promene stepena prenosa i pruža nam idealnu priliku da na istom automobilu uporedimo šestostepeni manuelni menjač, standardni potpuno automatski i Sequentronic koji u jednu celinu povezuje sportske i komforne osobine.
     Koji prenos je idealno rešenje? Ovo pitanje zvuči podjednako kao i dilema postoji li idealna žena, u kojoj se nalazi spoj odgovorne domaćice i majke četvoro dece, profesionalne kuvarice, ozbiljne intelektualke, strastvene ljubavnice i naravno neizrecive lepote? Ako neko poznaje osobu ovog tipa neka se javi na telefon redakcije! Za ostale sledi uteha: po pitanju menjača idealne osobine ne postoje, ali za razliku od žena, oni samo rade svoj posao, ćute i trpe...

    Šta koji prenos nudi ili uskraćuje proveravamo odmah. Novi Sportcoupe C klase ima prilično težak zadatak. Treba podmladiti sve stariju populaciju kupaca novih Mercedesa. čime privući mlađu klijentelu? Atraktivnom linijom karoserije, izdašnim agregatima i naravno spiskom high-tech opreme. Dakle, nije nikakva slučajnost što se uz novi sportski model sa dvoja vrata isporučuje i nov prenos. Njegovo ime je Sequentronic.
     Kupac je tako u mogućnosti da bira između tri prenosa, koji najviše odgovara njegovom vozačkom temperamentu. Dilema nije mala: zadržati se na serijskom šestostepenom prenosu, upotrebiti izuzetno dobru petostepenu Wandler automatiku (doplata 3.835 DEM) ili za manje novca (doplata 1.861 DEM) dati prednost Sequentronic sistemu? Prema katalogu tehničkih podataka Mercedesa, automatizovani prenos povećava dinamički osećaj u vožnji, a pri tome čak štedi i gorivo. To je provereno na tri identična modela Sportcoupe C 200 Kompresor, gde je upoređen novi Sequentronic menjač u odnosu na šestostepeni manuelni i petostepeni automatski. Na pojedinačnom testu novi prenos sasvim zadovoljava. Mercedes je, za razliku od ranijih automatskih menjača (ASG), u ovom slučaju uspeo da smiri večiti konflikt između komfora i vremena promene stepena prenosa. Uspeo je da ga smiri, ali ne i da ga reši! Promena prenosa zahteva određeno vreme (oko polovine sekunde), nezavisno da li je u pitanju mod Auto-Schift (A) ili da se brzine biraju manuelno.

 

 

 

 

<< POČETAK STRANE