FORD

   HOME      ALFA       BMW      FIAT         MERCEDES        OPEL        PEUGEOT            VOLKSWAGEN

 

100 GODINA AUTOSPORTA
FORD Focus RS

    Jednovekovno iskustvo dalo je za rezultat još jednog naslednika čuvene RS serije Forda - Focus RS

    Na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi prikazana je za proizvodnju spremna verzija RS modela Ford Focus, inspirisana WRC automobilom sa kojim se ovaj proizvođač uspešno takmiči u FIA Svetskom šampionatu u reliju. No, pre toga mali osvrt na spomenutu stogodišnjicu.
     Dana 10. oktobra davne 1901. godine Henry Ford je u svom potpuno novom trkačkom automobilu pobedio na trci Grosse Point u Mičigenu u SAD. Kao rezultat te pobede uspeo je da sakupi značajna finansijska sredstva i osnuje firmu Henry Ford Company - jednu od (što će se u narednim godinama ispostaviti) najpoznatijih svetskih marki. U narednih sto godina motori Ford pokretali su automobile koji su odnosili mnoge pobede i to u različitim vrstama autosporta kao što su World Rally, Formula 1, Indycar/Cart i Touring Cars šampionatima kako na nacionalnim tako i na svetskom nivou.
Ford Galaxy TDI Trend

    Velik i prostran, a od nedavno i radikalno podmlađen, Ford Galaxy se ponovo nameće u kategoriji velikih monovolumena

    Upućeni verovatno znaju da je Galaxy klonirani VW Sharan, odnosno Seat Alhambra, koji je nastao kao plod zajedničke saradnje još 1995. godine. Svaki od ovih konstruktora dozvolio je sebi da personalizuje svoju verziju, pa su osnovne razlike u prednjoj masci, zadnjim svetlima, enterijeru i bogatstvu unutrašnje opreme. Tako je bilo od samo početka, a tako je i sada kada su sva tri modela u isto vreme doživela značajne "liftinge". Galaxy se sa svoje strane distancira pre svega prelepim "očima", odnosno prednjom svetlosnom grupom po zadnjoj modi u kojoj su grupisani pokazivači pravca, duga, srednja i poziciona svetla. Virus Focusa i ovde je prepoznatljiv u vidu "new edge design", pa tako svi modeli ovog konstruktora poseduju zajedničke forme što je uostalom tendencija svih konstruktora.

 

<< POČETAK STRANE