Budućnost

BudućI da reakcija fuzije uglavnom proizvodi neutrone i veoma malo je radioaktivna. Koncept čiste bombe je dao rezultat: mali atomski upaljač, štit koji je manje podložan fisiji i, prema tome, manje radioaktivnih posljedica (radioaktivne prašine). Ovaj napredak bi u bdućnosti mogao da rezultuje neutronskom bombom, koja bi imala minijaturan upaljač i štit koji ne bi bio podložan fisiji; bilo bi eksplozivniog dejstva i kiše smrtonosnih neutrona, ali skoro nikakve radioaktivne prašine; ovo bi, teorijski, izazvalo minimalna oštećenja zgradama i opremi ali bi uništilo većnu živog svijeta. 

Teorijska kobaltna bomba je radioaktivna "prljava bomba" koja ima omotač od kobalta. Kliknite da pogledate sliku u velikom formatu Umjesto da izaziva dodatnu eksplozivnu silu, kobalt se pretvara u kobalt-60, čiji je period poluraspada 5,26 godina i koji proizvodi jako gama-zračenje. Period poluraspada kobalta-60 je dug dovoljno da se čestice u letu spuste i obaviju Zemljinu površinu prije nego što dođe do raspada, pri tom čineći nemogućim skrivanje u skloništa.

Pocetna strana    Gradja atoma    Radioaktivnost    Nuklearne reakcije   Detekcija zracenja    Nuklearni reaktori    Nuklearno oruzje    Atomska bomba    Hidrogenska bomba    Buducnost     Pitanja