СРПСКИ
РОМАНТИЗАМ

Јован Јовановић Змај - Биографија

        Јован Јовановић Змај (1833-1904), спада у ред најплоднијих пјесника српског романтизма: много је писао, покретао је и уређивао многе књижевне часописе, учествовао је у свим видовима и манифестацијама јавног живота - био је у правом смислу народни пјесник. Завршио је медицину и до краја живота радио два посла: био је љекар и пјесник, Писао је лако, писао је много, различитим поводима и подстицајима, реаговао је не само на трeнутке интимног него и јавног живота - има код њега изврсних пјесама, али има и слабих, писаних пргодним приликама. Био је веома цијењен и вољен као пјесник, али је био и оспораван. Ипак је оставио поезију која има трајне и неоспорне вриједности: "Ђулиће", "Ђулиће увеоке" и пјесме за дјецу. То је оно што нико није оспоравао и што ће остати као трајна вриједност у српској књижевности.

    Змај је био врстан преводилац са мађарског, руског, њемачког, француског, латинског, пољског и чешког језика - из дванаест страних књижевности, преко стотину пјесника: Гете, Пушкин, Петефи, Хајне, Љермонтов, Иго и многи други. Зmај је покретао и уређивао многе књижевне часописе, а најзначајнија објављена дјела су: "Ђулићи", "Ђулићи увеоци", "Певанија", "Снохватице", "Чика Јова српској деци", "Девесиље", "Чика Јова српској омладини".

    Живот је према овом пјеснику био веома окрутан. Оженио се Ружом Личанин којој ће посвјетити читав циклус пјесама под насловом "Ђулићи" (ђул = ружа). Ове пјесме опијевају дане породичнесреће и љубави, љепоту живљења и радост живота. Срећа је краткотрајна: умирала су дјеца, жена се разбољела, болест је била неизљечива. Сада су настали дани бола и туге, настајали су елегични стихови који прате породичне несреће, болести и умирања, бол и патњу - изгубио је жену и петоро дјеце. Остала му је само поезија којој је и посветио живот.

  Бранко Радичевић
  Биографија
  Кад млидијах умрети
  Ђачки растанак
   
  Ђура Јакшић
  Биографија
  Орао
  На липару
   
  Ј. Јовановић Змај
  Биографија
  Ђулићи
  Родољубива поезија
  Поезија за дјецу
   
  Лаза Костић
  Биографија
  Међу јавом и мед сном
  Santa Maria della Salute