ALFRED SISLI

O Impresionizmu
Edgar Dega
Ogist Renoar
Klod Mone
Kamij Pisaro
Alfred Sisli
Eduar Mane
Džejms Meknil Visler
Meri Kasat
Frederik Bazij
Berta Morizo
Nadežda Petrović
Galerija
Kviz
Alfred Sisli (fr. Alfred Sisley; , 30. oktobar 1839 — , 29. januar 1899) je bio Britanski impresionistički slikar pejzaža koji je živeo u Francuskoj.

Sisle je rođen u Parizu od engleskih roditelja, Vilijama Sislia i Felisije Sel. Ranih 1860-ih studira slikarstvo u Ateljeu Čarls Glera, gde se upoznaje sa slikarima kao što su Frederik Bazij, Klod Mone i Pjer Ogist Renoar. Zajedno su slikali pejzaže na otvorenom da bi što bolje realizovali pad sunčeve svetlosti na ostale objekte u prirodi. Zahvaljujući ovom pristupu, koja je bila inovacija onog vremena, rezultilaro je življim tonovima i jačim bojama na Siseovim platnima pružajući nešto što tadašnja publika prvi put vidi. Za razliku od njegovih impresionističkih kolega kojima je loše išlo, Sisli je bio potpomognut od oca koji bi mu slao koju paru kada bi mu to zatrebalo.
Sisleovi studentski radovi su nažalost svi izgubljeni. Za njegov trenutno najraniji rad,Lane near a Small Town veruje se da je oslikan oko 1864.
Kasnijih 1860-ih ulazu u vezu sa Evgenijom Leckuzec, sa kojom će imati dvoje dece. Ta veza trajaće 30 godina sve do njene smrti, tri meseca pre samog Sislia godine 1899. Sisli se nalazio u Londonu sa Klod Moneom godine 1871, kada je otkrio slike Vilijama Tarnera i najverovatnije Džon Konstebla. Ovo otkriće veoma je uticalo na njega kao na impresionističkog slikara, i na sledećim njegovim slikama se može videti uticaj ovih engleskih slikara.

Most na Vilenove 1872
Među impresionistima Sisle je bio u senci Monea, čiji su radovi bili mnogo traženiji, uprkos tome što je Sisli bio manje eksperimentalni slikar od samog Monea. Do kraja života je živeo u siromaštvu.
Sisle umire u Mort-sur Long(Moret-sur-Loing) sa svojih 59 godina.    >>