N I K O L A    T E S L A

 
KVIZ GALERIJA
STUDIJE
TESLINA SMRT
KONTROVERZE O TESLI
POČASNI DOKTORATI I ORDENI
NAJVAŽNIJI PRONALASCI

KONTROVERZE O TESLI

Nakon njegove smrti mnogi od njegovih izuma, teorija i tvrdnji su korišteni neprimjereno ili s kontroverzama, da bi se podržale razne sumnjive teorije koje se sve smatraju nenaučnim. Većina Teslinog djela je nastala na principima i prema metodama prihvaćenim od znanosti. Međutim njegova ekstravagantna osobnost i bombastične i nerealne izjave ujedinjene sa neospornim genijem su ga učinile izuzetno popularnim među znanstvenicima graničnih područja i sljedbenicima teorija zavjere o "skrivenom znanju".
U patentnim prijavama koje je podnosio prije dobivanja američkog državljanstva za sebe je navodio eksplicitno da je "iz Smiljana u Lici, pograničnoj pokrajini Austrougarske, podanik austrijskog cara, nastanjen u New Yorku", a od 31. srpnja 1891. (Kada je dobio američko državljanstvo) u patentnim prijavama je navodio da je "građanin Sjedinjenih Država, nastanjen u New Yorku, u okrugu i državi Njujork ...".
Često se navodi izvjesna Teslina izjava kako se "ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom" , a zapravo se radi o formulaciji koju je upotrijebio Vladko Maček u jednoj čestitki koju je poslao Tesli na koji je Tesla odgovorio istim riječima. Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Vladko Maček 1936. godine poslao je Tesli u New York telegramske čestitku u kojoj mu se obratio "velikom sinu naroda srpskog a domovine Hrvatske".

NAZAD NA POČETNU