N I K O L A    T E S L A

 
KVIZ GALERIJA
STUDIJE
TESLINA SMRT
KONTROVERZE O TESLI
POČASNI DOKTORATI I ORDENI
NAJVAŽNIJI PRONALASCI

TESLINA SMRT

Tesla umire od srčanog udara sam u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Njujorker hotel 7. siječnja  1943. godine u 87. godini života. Službeno je zabilježeno da je umro od srčane tromboze, 7. siječnja 1943. godine u 22 sata i 30 minuta. I pored prodaje patenata u području naizmjeničnih struja, Tesla umire siromašan iu dugovima. Tim povodom, gradonačelnik Njujorka Lagvardija je rekao: "Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vrijeme prolazi, postaje još veće ".  Posmrtni obred je održan 12. siječnja u Crkvi svetog Ivana Bogoslova na Manhattanu u New Yorku. Poslije službe tijelo je kremirano. Ispraćaju Teslinih posmrtnih ostataka prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među kojima su bile i mnoge značajne ličnosti i nobelovci. Svi vodeći njujorški listovi imali su svoje izveštače. Urna s Teslinim ostacima u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu
Na sahrani je svirao njegov prijatelj, violinist Zlatko Baloković, tada jedan od najvećih virtuoza na svijetu u pratnji slovenskog hora Slovan, i to po Teslinoj želji, prvo Šubertovu kompoziciju "Ave Marija", a onda srpski pjesmu Tamo daleko. Ostao je zabilježen i upečatljiv oproštajni govor tadašnjeg gradonačelnika Njujorka Fjorela Henrija Lagvardije.
Kasnije 1943. godine Vrhovni sud SAD vratio je Tesli pravo na patent 645.576, priznajući mu prvenstvo na patent radija.
Ubrzo po Teslinoj smrti FBI je zatražio od Useljeničke službe oduzimanje sve pokojnikove osobne stvari i dokumenata, iako je Tesla bio američki državljanin. Kasnije je Ministarstvo obrane kontaktiralo FBI, a Teslina dokumenta proglašena vrhunskom tajnom. Sva Teslina osobna imovina po nalogu Edgara Hoovera i predsjednikovih savjetnika dobila je etiketu "vrlo povjerljivo" zbog prirode Teslinih otkrića i patenata.

NAZAD NA POČETNU