N I K O L A    T E S L A

 
KVIZ GALERIJA
STUDIJE
TESLINA SMRT
KONTROVERZE O TESLI
POČASNI DOKTORATI I ORDENI
NAJVAŽNIJI PRONALASCI

STUDIJE

Na studije elektrotehnike kreće 1875. godine, dvije godine nakon mature. Upisuje se u Politehničku školu u Gracu, u južnoj Štajerskoj (danas Austrija). Tada mu je bilo 19 godina.
Spava jako malo, svega četiri sata dnevno i sve slobodno vrijeme provodi u učenju. Ispite polaže s najvišim ocjenama. Još tada ga je zainteresirala mogućnost primjene izmjenične struje. Čita sve što mu dođe pod ruku (100 tomova Volterovih spisa). Nikola je o sebi pisao: "Pročitao sam mnogo knjiga, a sa 24 godine sam mnoge znao i napamet. Posebno Geteovog Fausta ". Zabrinuti za njegovo zdravlje, profesori šalju pisma njegovom ocu u kojima ga savjetuju da ispiše sina ukoliko ne želi da se ubije prekomjernim radom.
Nikola Tesla, 1879. sa 23 godine.
Nakon prve godine studija izostaje stipendija Carsko-kraljevske general-komande (kojom su pomagani siromašni učenici iz Vojne krajine). Dva puta se za stipendiju obraća slavnoj Matici srpskoj u Novom Sadu. Prvi put 14. septembra 1876, a drugi put 1. jula 1878. godine. Oba puta biva odbijen. U februaru 1878. godine napušta Graz i prekida sve veze sa bližnjima. Drugovi su mislili da se utopio u Muri. Odlazi u Marburg (današnji Maribor) gdje dobiva posao kod nekog inženjera. Odaje se kockanju. Otac ga nakon višemjesečne bezuspješne potrage pronalazi i vraća kući. Otac, uzoran čovjek, nije mogao da nađe opravdanje za takvo ponašanje. (Nedugo potom otac umire 30. januara 1879. godine). Nikola je te godine jedno vrijeme radio u gospićkoj realnoj gimnaziji.
Avgusta 1880. godine, odlazi u Prag da prema očevoj želji okonča studije. Tamo ne može upisati na Karlovo sveučilište jer u srednjoj školi nije učio grčki. Najvjerojatnije je slušao predavanja iz fizike i elektrotehnike. Živio je na adresi Ve smećkaste 13 , gdje je 2011. godine postavljena memorijalna ploča. Većinu vremena provodio je knjižnicama u Klementinum i narodnoj Kavarni u Vodičkovoj ulici.
Naredne godine, svjestan da njegovi bližnji poslali ogromnu žrtvu zbog njega, rješava ih oslobodi tog tereta i napušta studije.
Tesla je naveo u svojoj autobiografiji kako je živo i plastično doživljavao momente inspiracije. Od ranih dana je imao sposobnost da u mislima stvori preciznu sliku pronalaska prije nego što ga napravi. Ova pojava se u psihologiji naziva "Vizualno razmišljanje".
 

NAZAD NA POČETNU