Petra Medaković

BIOGRAFIJAPOKRET ZA GRAĐANSKU RAVNOPRAVNOSTCITATIGALERIJAKVIZ

 

POKRET ZA GRAĐANSKU RAVNOPRAVNOST U SAD-U

 
 

 

 

Od dolaska prvih afričkih robova 1619. godine na obale britanske kolonije Virginije pa do izbora Baracka Obame u Bijelu kuću, američki su crnci prošli tešku bitku za ravnopravnost. Iako su osnovna ljudska prava i ravnopravnost svim građanima SAD-a zagarantovana Ustavom još davne 1789. rasna mržnja nije nestala. Crnačko stanovništvo je bilo tlačeno od strane bjelaca sve do u noviju istoriju, tj. do konačne kulminacije nezadovoljstva, koje je rezultiralo pokretom za građansku ravnopravnost pod   vođstvom Martina  Lutera Kinga.   Osnovna ljudska prava  kao što su   pravo glasa, radnička  prava, pravo   na školovanje u većini  škola i   univerziteta, pa čak i pravo  kročenja na javne prostore rezervirane isključivo za bijelce, za crnačku populaciju SAD-a bila su samo san. San koji će jedan čovjek svojim zalaganjem i bezgraničnom žrtvom sprovesti u dijelo...

 
HRONOLOGIA SVIH DOGAĐAJA KOJI SU OBILJEŽILI POKRET

 

1946.

Predsednik Truman obrazuje Komitet za građanska prava, koji je diskriminaciju proglasio nacionalnim problemom. 

 

Američki Vrhovni sud zabranjuje segregaciju (rasnu podjelu) u autobusima. 

 

1954.

Povodom slučaja "Brown vs. Board of Education" američki Vrhovni sud ukida segregaciju u javnim školama.  

 

1955.

Bojkot autobusa Montgomerija u Alabami počinje nakon što je jedna crnkinja Rosa Parks odbila da svoje mjesto u autobusu ustupi bijelcu i nakon toga bila uhapšena. King vodi protestne akcije u i podstiče da akcije ostanu nenasilne.   

 

1956.

King biva uhapšen jer je vozio 30 milja na sat u zoni gde je dozvoljeno voziti 25 milja na sat, ubrzo je pušten.

21. decembra – nakon više od godinu dana bojkota i spora pred sudom - rasna podela u autobusima u Montgomeriju je ukinuta.

 

1957.

U školi "Central High" u Little Rocku, Arkansas, gdje su bijelci ranije bili jedini učenici, predsednik Ajzenhauer poziva 1.000 vojnika da bi uspostavili red i mir i da bi bili pratnja za prvih 9 crnih učenika ("Devetero iz Little Rocka"). 

 

Osniva se Southern Christian Leadership Conference (SCLC) na čelu sa Martinom Luterom Kingom.

 

U ovoj godini koja je tipična po demonstracijama King je proputovao 780.000 milja i održao 208 govora.

 

Kongres usvaja zakon o Građanskim pravima.

 

1961.

"Slobodne vožnje" ("Freedom rides") počinju u Washingtonu. Grupe crnaca i belaca voze se autobusima zajedno po jugu zemlje da bi oponirale segregaciji i natpisima zabrane  ("Samo bijeci") koji su se mogli naći u restoranima, čekaonicama itd.

 

1962.

Dva mrtva i mnogo povređenih su bilans nemira koji su izbili nakon što je Džejms Meredit upisan na Univerzitet Mississippi kao prvi crnac. 

 

1963.

Policija hapsi Kinga i druge duhovne vođe, koji su u Birmingemu (Alabama) demonstrirali i provodi akciju sa vodenim bombama i psima protiv demonstranata. U zatvoru King piše poznato "Pismo iz birmingemškog zatvora" ("Letter From Birmingham City Jail"), koje se ubraja u najvažnije dokumente Pokreta za građansku ravnopravnost. 

 

250.000 ljudi učestvuju u Maršu na Vašington, da bi protestovali za građanska prava. Vrhunac događaja je Kingov govor "Ja imam san".

 

1964.

King biva proglašen "Čovekom godine" od strane "Time" magazina.

 

King dobija Nobelovu nagradu za mir u svojoj 35. godini i tako postaje najmlađi dobitnik Nobelove nagrade svih vremena.

 

2. jula predsednik Džonson potpisuje "Civil Rights Act" - zakon kojim omogućava crncima mnoga osnovna ljudska prava (npr. pravo glasa).

 

1965.

6. augusta predsednik Džonson potpisuje "Voting Rights Act" - zakon kojim su ukinute zabrane za pristup mjestima za registraciju birača, koja su korištena za diskriminaciju crnaca (npr. test iz jezika).

 

"Watts riots" doneli su 34 mrtva u Los Anđelesu.

 

1967.

Turgod Maršal postaje prvi crni sudac na Vrhovnom sudu, što izaziva nemire u mnogim velikim gradovima, između ostalog u Detroitu i Njujorku.

 

U Klivelendu, Ohaju i Garju, Indijana, crnci bivaju izabrani za gradonačelnike.

 

1968.

Dr. Martin Luter King Jr. biva ubijen u Memfisu (Tenesi). Nasilje u više od 100 gradova je posjledica ovog ubistva. 

 

1986.

Po prvi put se Kingov rođendan slavi kao nacionalni praznik. 

 

1989.

Daglas Vilder iz Virdžinije biva kao prvi crnac izabran za Guvernera. 

 

nazad na vrh stranice